Fimo – dekoracje na Wielkanoc

Wielkanoc to fantastyczny czas, który wymaga jednak co najmniej równie fantastycznej oprawy. Uginające się pod ciężarem smakołyków stoły można uzupełnić świątecznymi ozdobami, tak by było nie tylko syto i smacznie, ale również pięknie. Warto zatem sięgnąć po masę Fimo.

Wielkanocna symbolika

Wielkanocne motywy sięgają bogatej symboliki odradzania, witalności, nadziei. Stąd też obecność zajączków, baranków, kraszanek, kurczaczków na stołach i w wiklinowych koszyczkach. Wszystkie je możemy namalować, narysować, wyciąć, a nawet własnoręcznie wyszyć. Możemy również, sięgając po masę Fimo, stworzyć przestrzenne ozdoby, które będą cieszyć oko przy świątecznym śniadaniu.

Masa Fimo

To bardzo elastyczna masa polimerowa, którą w bardzo prosty sposób można dowolnie formować. W obróbce reaguje jak plastelina, jest miękka, łatwo poddaje się dłoniom i przybiera pożądany kształt. Jest przy tym bezzapachowa i bezpieczna w użyciu – również dla najmłodszych. Zestawy Fimo prezentują bogatą paletę kolorystyczną, znajdziemy tu pastele, soczyste czerwienie, mocne, nasycone barwy, ale także subtelne kolory ziemi. Uformowany model – po utwardzeniu w piekarniku – można dodatkowo zdobić, malować, lakierować.

Wielkanocne zwierzaki i nie tylko

Doświadczeni w pracy z modeliną artyści tworzą modele z jednej bryły. Początkujący mogą zacząć od uformowania jaja, z którego stworzą wielkanocną pisankę. Odpowiednie warianty „jaja” posłużą jako tułów dla kurczaczków, zajączków i baranków. Doklejając detale w postaci dziobów, łap, uszu stworzymy wielkanocne ozdoby. Najmłodsi znajdą frajdę w zabawie z zestawami Air Basic (piękne wielkanocne kury) albo Kids (Farma, Zwierzaki), które opatrzono prostymi tutorialami. Wyczarowane z nich wielkanocnych zwierzątek jest naprawdę proste.

Krok po kroku z Fimo

Przed przystąpieniem do lepienia wielkanocnych motywów, warto zadbać o stworzenie odpowiedniego warsztatu pracy – powierzchnia powinna być sucha i oczyszczona. Dobrym pomysłem jest użycie papieru pergaminowego albo do pieczenia jako podkładki, tak by masa nie przywierała do powierzchni. Stworzony model umieszczamy w piekarniku na ok 20-30 min, w temperaturze ok. 110° C.  Tworząc modele, warto korzystać z narzędzi (nożyki, wałki, gąbki), które ułatwią pracę, pozwolą w łatwy sposób nanosić zdobienia i precyzyjnie formować detale. Utwardzone i ostudzone formy można dowolnie zdobić, by nadać jej iście wielkanocny charakter. A potem pozostaje tylko umieścić je w na stołach, w wiklinowych koszyczkach, umaić je bukszpanem, rzeżuchą i gałązkami bazi.